Ewaluacja funkcjonalności produkcji żywności o chronionych - nazwie pochodzenia i oznaczeniu geograficznym, w tym produktów regionalnych na przykładzie Hiszpanii i Polski

Wojciech Krawczyk Joanna Pawłowska
Rok: 2018ISBN: 978-83-7607-320-0

Spis treści

  • Wstęp7
  • Magdalena Szyndler-Nędza, Jacek Nowicki: Produkcja wysokiej jakości produktów wieprzowych w Hiszpanii9
  • Paweł Paraponiak: Ocena jakości polskiej jagnięciny pochodzącej od owiec utrzymywanych w systemie ekologicznym31
  • Żaneta Szymańska, Roman Niżnikowski, Anna Morales-Villavicencio: Efektywne wykorzystanie rodzimych ras kóz z regionów o trudnych warunkach środowiskowych, na przykładzie wybranych ras z regionu Andaluzji49
  • Kamila Musiał: Produkty regionalne i tradycyjne pochodzenia owczego jako element służący podtrzymaniu lokalnej kultury w krajobrazie Karpat Polski67
  • Grzegorz Skrzyński, Agata Karpowicz, Piotr Wójcik: Produkty regionalne w Polsce i Hiszpanii pochodzące od bydła87
  • Paweł Paraponiak: Produkcyjne uwarunkowania dla żywności wysokiej jakości na przykładzie doskonalenia polskiej owcy górskiej111