Wybrane zagadnienia z dziedziny helikultury

Maciej Ligaszewski Przemysław Pol
Rok: 2019ISBN: 978-83-7607-392-7

Spis treści

  1. Słowo od Autorów5
  2. Wstęp5
  3. Elementy taksonomii, biogeografii i filogenezy gatunku Cornu aspersum ważne z punktu widzenia helikultury6
  4. Obrona immunologiczna: mechanizmy zwalczania makropasożytów i bakterii chorobotwórczych13
  5. Badania prowadzone w Polsce w zakresie helikultury16
    1. Wpływ środowiska hodowlanego i paszy na tempo wzrostu, wydajność mięsną i wartość odżywczą mięsa ślimaków16
    2. Podstawowy skład chemiczny mięsa ślimaka małego szarego (Cornu aspersum aspersum)25
    3. Ocena względnej przyswajalności składników pokarmowych mieszanki paszowej dla ślimaka małego szarego (Cornu aspersum aspersum)31
    4. Elementy wiedzy na temat biologii hodowlanej ślimaka szarego Cornu aspersum oraz ślimaka winniczka Helix pomatia35
      1. Przystosowania środowiskowe ślimaka małego i dużego szarego oraz ślimaka winniczka35
      2. Zagadnienia z dziedziny anatomii układu rozrodczego oraz fizjologii rozrodu ślimaka szarego i winniczka37
    5. Technologie produkcji i przetwórstwa ślimaka szarego Cornu aspersum39
      1. Praktyka fermowa. System produkcji ślimaka szarego optymalny w polskich warunkach klimatycznych u gospodarczych39
      2. Wymagania żywieniowe ślimaka szarego i winniczka49
      3. Choroby ślimaka szarego53
      4. Zasady doboru reproduktorów ślimaka szarego54
      5. Harmonogram prac na fermie ślimaka szarego56
      6. Elementy planowania wielkości i jakości produkcji ślimaka szarego67
    6. Ślimak winniczek jako gatunek dodatkowy, hodowany w polikulturze ze ślimakiem szarym68
      1. Wprowadzenie68
      2. Stadia rozwojowe winniczka hodowlanego odpowiadające poszczególnym etapom produkcji fermowej69
      3. Postępowanie z reproduktorami winniczka w okresie rozrodu szklarniowego70
      4. Rozród i produkcja wylęgu winniczka71
      5. Chów towarowy winniczka w polikulturze ze ślimakiem szarym78
    7. Skład chemiczny mięsa winniczków z populacji naturalnej i pochodzącej od niej populacji hodowlanej82
    8. Przetwórstwo ślimaków84
  6. Omówienie zakresu i wyników wieloletnich badań lokalnej populacji ślimaka winniczka (Helix pomatia L.) z okolic Instytutu Zootechniki w Balicach, z wykorzystaniem wylęgu hodowlanego w wieku 1+88
    1. Biotop balickiej populacji naturalnej winniczka88
    2. Reprodukcja i tempo wzrostu winniczków w warunkach szklarni nieogrzewanej88
    3. Ochrona czynna naturalnej populacji winniczka. Badania z pogranicza produkcji wylęgu winniczka i ekologii populacji naturalnych93
  7. Ocena cech muszli ślimaka szarego (Cornu aspersum) i winniczka (Helix pomatia)102
  8. Podsumowanie111
  9. Streszczenie112
  10. English summary113
  11. Piśmiennictwo114