Zastosowanie pasz rzepakowych w żywieniu królików

Dorota Kowalska Andrzej Gugołek Janusz Strychalski
Rok: 2016ISBN: 978-83-7607-274-6

Spis treści

  1. Wstęp5
  2. Chów i hodowla królików na świecie i w Polsce7
  3. Charakterystyka mięsa królików i jego rola jako żywności funkcjonalnej11
  4. Charakterystyka rzepaku (Brassica napus L.) jako rośliny uprawnej17
    1. Uprawa rzepaku w Polsce21
  5. Charakterystyka pasz rzepakowych26
    1. Nasiona rzepaku26
    2. Makuch rzepakowy29
    3. Poekstrakcyjna śruta rzepakowa31
    4. Łuska rzepakowa33
    5. Olej rzepakowy34
    6. Glicerol37
  6. Pasze rzepakowe w żywieniu różnych gatunków zwierząt gospodarskich39
  7. Pasze rzepakowe w żywieniu królików47
    1. Nasiona rzepaku w żywieniu królików47
    2. Makuch rzepakowy w żywieniu królików49
    3. Śruta rzepakowa poekstrakcyjna w żywieniu królików59
    4. Łuska rzepakowa w żywieniu królików65
    5. Olej rzepakowy w żywieniu królików66
    6. Glicerol w żywieniu królików72
    7. Inne rośliny z rodziny kapustowatych (Brassicaceae) w żywieniu królików74
  8. Podsumowanie79
  9. Piśmiennictwo80