Najefektywniejsze metody redukcji niekorzystnych oddziaływań rolnictwa w zakresie środowiska naturalnego i zmian klimatu oraz możliwości szacowania ich efektów

Jerzy Lech Jugowar Wojciech Rzeźnik Paulina Mielcarek Wojciech Krawczyk Jacek Walczak Agata Szewczyk Joanna Pawłowska
Rok: 2017ISBN: 978-83-7607-259-3

Spis treści

  • Wstęp5
  • Emisja odorów z rolnictwa i sposoby jej redukowania: W. Rzeźnik, P. Mielcarek, J. L. Jugowar7
  • Biofiltracja powietrza w produkcji zwierzęcej jako możliwość redukcji GHG w rolnictwie: W. Krawczyk31
  • Opracowanie metod redukcji tlenków azotu z produkcji zwierzęcej: A. Szewczyk, J. Pawłowska49
  • Wpływ kompostowania i temperatury na zakres emisji amoniaku z pomiotu kurzego: W. Krawczyk67
  • Możliwość odzwierciedlenia w krajowych raportach emisji efektu redukcyjnego: J. Walczak88
  • Scenariusze uwzględniające emisję GHG w polskim rolnictwie do 2030 r. oparte na możliwości wykorzystania wybranych praktyk w produkcji roślinnej i zwierzęcej: W. Krawczyk102