Rasy zachowawcze w rozwoju obszarów wiejskich

Jolanta Brudnik Krzysztof Duda Agnieszka Chełmińska Ewa Sosin Józefa Krawczyk Grażyna Polak Iwona Tomczyk-Wrona Magdalena Szyndler-Nędza Aldona Kawęcka Jacek Sikora Jolanta Calik Paweł Bielański Michał Kolasa Bartłomiej Molasy
Rok: 2022ISBN: 978-83-7607-382-8

Spis treści

  • Jolanta Brudnik: Słowo wstępne7
  • Krzysztof Duda: Zwierzęta gospodarskie w kulturze Szkic o starożytnym Egipcie9
  • Agnieszka Chełmińska, Ewa Sosin, Józefa Krawczyk, Grażyna Polak: Znaczenie ochrony bioróżnorodności zwierząt gospodarskich dla rolnictwa i środowiska naturalnego27
  • Iwona Tomczyk-Wrona: Rola i wykorzystanie koni lokalnych ras prymitywnych i szlachetnych w rozwoju obszarów wiejskich49
  • Grażyna Polak: Lokalne typy koni zimnokrwistych w rozwoju obszarów wiejskich77
  • Ewa Sosin: Rodzime rasy bydła – ochrona i wykorzystanie101
  • Magdalena Szyndler-Nędza: Rasy rodzime świń121
  • Aldona Kawęcka: Rodzime rasy owiec – efekty realizacji programów ochrony zasobów genetycznych w kontekście zachowania bioróżnorodności, produkcji żywności wysokiej jakości i zwiększenia opłacalności owczarstwa141
  • Jacek Sikora: Krajowe rasy kóz oraz uzyskiwane od nich produkty173
  • Jolanta Calik: Rodzime rasy/rody kur nieśnych jako ozdoba wiejskich zagród i źródło produktów dobrej jakości193
  • Józefa Krawczyk: Możliwości wykorzystania drobiu wodnego rodzimych/lokalnych ras w ekstensywnych systemach produkcji215
  • Paweł Bielański: Zwierzęta futerkowe237
  • Michał Kolasa, Bartłomiej Molasy: Rodzime linie pszczoły miodnej (Apis mellifera) jako rezerwuar różnorodności genetycznej oraz cech adaptacyjnych do lokalnych warunków259