Różnorodność biologiczna terenów łąkowo-pastwiskowych użytkowanych w ramach Programu Podkarpacki Naturalny Wypas oraz jej wpływ na zdrowie publiczne

Piotr Kędrek Zbigniew Krysa Maciej Pietrucha Ewa Szela Katarzyna Tymuła Agnieszka Woźniacka Małgorzata Miąsik Dorota Rogala Aneta Mielnik Mateusz Niemiec Elżbieta Cipora Janusz Kilar Marian Szewczyk Mateusz Kaczmarski Alicja Michura Edyta Oziomek Anna Tofil Justyna Kierat Artur Chorostyński
Rok: 2022ISBN: 978-83-7607-311-8

Spis treści

  • Wstęp7
  • Piotr Kędrek, Zbigniew Krysa, Maciej Pietrucha, Ewa Szela, Katarzyna Tymuła, Agnieszka Woźniacka, Małgorzata Miąsik, Dorota Rogala: Program Podkarpacki Naturalny Wypas – założenia i efekty jego realizacji9
  • Aneta Mielnik, Mateusz Niemiec, Elżbieta Cipora: Prozdrowotne aspekty żywności funkcjonalnej21
  • Janusz Kilar: Ocena efektów Programu Podkarpacki Naturalny Wypas jako czynnika rozwoju produkcji żywca wołowego na Podkarpaciu35
  • Marian Szewczyk: Rola zwierząt trawożernych w kształtowaniu środowiska przyrodniczego łąk i pastwisk49
  • Mateusz Kaczmarski, Alicja Michura: Właściwości gleb użytków zielonych wypasanych w ramach Programu Podkarpacki Naturalny Wypas61
  • Marian Szewczyk, Edyta Oziomek, Anna Tofil: Zróżnicowanie roślinności oraz analiza flory powierzchni wypasanych w grupach ekologicznych i użytkowych77
  • Justyna Kierat: Różnorodność owadów zapylających, ich rola w ekosystemach oraz znaczenie łąk i pastwisk w ich ochronie115
  • Artur Chorostyński: Zwalczanie barszczu Sosnowskiego i innych inwazyjnych gatunków roślin przez wypas127